Το χαμένο γονίδιο : μυθιστόρημα - Βαξεβάνης, Κώστας, 1966- (Λογοτεχνία. Πρώτη ύλη, 2005)
Ένας μεσήλικας Ελληνοαμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός μαθαίνει από τη μητέρα του, λίγο πριν αυτή πεθάνει, ότι είναι υιοθετημένος. Στην πραγματικότητα πουλήθηκε σαν εμπόρευμα, μετά τον Εμφύλιο, από ένα αδίστακτο κύκλωμα που δρούσε κάτω από την κάλυψη των "εθνικών" παραινέσεων της βασίλισσας Φρειδερίκης. Η ζωή του δημοσιογράφου ανατρέπεται. Για πρώτη φορά στην καριέρα του πρέπει να φτάσει με την έρευνά του όχι στην αλήθεια μιας δημοσιογραφικής ιστορίας, αλλά στην αλήθεια της ζωής του. Ανακαλύπτει έτσι ότι ο αρχηγός του κυκλώματος που άρπαζε παιδιά ήταν ο άνθρωπος που νόμιζε πατέρα του. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ένας Έλληνας γιατρός γενετιστής μαθαίνει και αυτός πως η ζωή του δεν είναι αυτή που νόμιζε. Είναι υιοθετημένο παιδί με δίδυμο αδελφό στην Αμερική. Ο άνθρωπος που αντιμετώπιζε τα γονίδια σαν μηχανισμό μεταφοράς ζωής πρέπει, ξαφνικά, να αναζητήσει τα δικά του γονίδια. Η συνάντηση των δύο αδελφών μεταξύ τους αλλά και με τη μητέρα τους, μισό αιώνα μετά το μεγάλο έγκλημα, δεν είναι μια απλή συναισθηματική υπόθεση. Όταν ανατρέπονται οι κανόνες της ζωής, ανατρέπονται και οι άνθρωποι. Ή μήπως όχι; Μια ιστορία που βασίζεται σε πολυετή δημοσιογραφική έρευνα και προκαλεί με την αποκαλυπτική της αλήθεια τη μυθοπλασία.