Τίμιοι και άτιμοι - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Βλάσση Αφοι, 1984)
Υπάρχουν Τίμιοι και Άτιμοι κατά συνθήκη, όπως υπάρχουν Τίμιοι και Άτιμοι αληθινά. Ένας άνθρωπος τίμιος κατά συνθήκη, μπορεί να είναι άτιμος, και πάλι ένας άτιμος κατά συνθήκη μπορεί να είναι ο τιμιότερος των ανθρώπων... Ο συγγραφέας με τη ζέστη της αφήγησής του κάνει τον αναγνώστη ν' αγανακτήσει από τις κοινωνικές αδικίες που γίνονται στην αδύνατη πλευρά και να διαπιστώσει με λύπη πως με τον ίδιο σχεδόν τρόπο επαναλαμβάνονται και σήμερα (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)