Ρωμηοσύνη, Ρωμανία, Ρούμελη - Ρωμανίδης, Ιωάννης Σ., 1927-2001 (Πουρνάρας, 1975)
Με επιστημονικό τρόπο, πρωτότυπο, λογοτεχνικό, χωρίς προκαταλήψεις και ψυχολογικές πιέσεις η εθνικιστικές η διεθνιστικές κορώνες, λέγει περίπου τα εξής για το θέμα της Ρωμιοσύνης-Ρωμανίας-Ρούμελη.