Ομήρου Οδύσσεια : συντομευμένη και απλουστευμένη απόδοση για ξενόγλωσσους - Καμαριανού-Βασιλείου, Ρούλα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2005)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους μαθαίνουν την ελληνική ως δεύτερη / ξένη γλώσσα και βρίσκονται σε μέσο ή και προχωρημένο επίπεδο γλωσσομάθειας. Περιέχει τις 24 ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, δοσμένες περιληπτικά και σε όσο γίνεται απλούστερη νεοελληνική γλώσσα. Στόχος του βιβλίου, εκτός από τη γλωσσική εξάσκηση και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, είναι να προσφέρει γνώσεις από τη μυθολογία και τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και πολιτισμό, καθώς επίσης και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των διδασκομένων για μελέτη και άλλων έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.