Αγρια Εδέμ - Swindells, Madge (Φυτράκη, 2004)
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Με τρόπο τραγικό. Οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν για τα εγκλήματα του παρελθόντος. Και οι αθώοι; Η εκδίκηση έχει τη μορφή γυναίκας με μάτια κάρβουνο και ανεκπλήρωτα όνειρα. Άλλοτε, πάλι, μοιάζει με παιδί που ταξιδεύει στο πέλαγος καβάλα στη ράχη ενός δελφινιού. Και, κάποτε, γίνεται έμμονη ιδέα σε σαλεμένο νου. . . Το χθες στοιχειώνει το παρόν και προδικάζει το μέλλον. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχει μια αγκαλιά ορθάνοιχτη για όσους - μια ολόκληρη ζωή - ποθούσαν να χωθούν μέσα της και μια αγάπη - όλο χαμόγελο αλλά και γνώση - για όσους την κέρδισαν με κόπο πολύ και κόστος μεγάλο. Ένα βιβλίο που μιλά στην καρδιά, διότι αγγίζει θέματα πανανθρώπινα: τις φυλετικές διαμάχες και την κοινωνική ανισότητα, την αγωνία για το περιβάλλον και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, το άχθος της εκδίκησης και το μόχθο για επιβίωση, το αφόρητο βάρος του ψέματος και τη λυτρωτική δύναμη της αλήθειας.