Κι αν είναι αλήθεια, τολμάς να πεθάνεις - Κατσαμένη, Καρμέλα, 1966- (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, 2005)
Κατάφερε να σπάσει τη μοίρα. Να νικήσει τη στειρότητά της. Γέννησε το γιο της, μα τώρα ο χρόνος την πρόφτασε ζητώντας της να ξεπληρώσει. Εννιά κρίκοι... εννιά χρόνια για το κάθε χρέος στους Αθανάτους, που διεκδικούσαν μέσα από το παιδί της την κατάκτηση της δικής τους ύπαρξης. Το μέλλον του μικρού προδιαγεγραμμένο. Μα εκείνη όφειλε να προστατεύσει την πορεία του και να τον φτάσει στο σταυροδρόμι των ψυχών... Η ζωή πέταξε στα πόδια της τρεις φορές το χνώτο του θανάτου για να την εμποδίσει. Η αιώνια μάχη του Καλού με το Κακό τη χρησιμοποιεί, δυστυχώς, ως επίκεντρο. Ο πόλεμος με σκοτεινές δυνάμεις μαγισσών για τη διεκδίκηση των πολυπόθητων κρίκων ξεκίνησε βάναυσα. Κι ενώ οι Αθάνατοι πίεζαν για νίκη, εκείνη έπρεπε να ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια για να μπορέσει να κρατήσει ζωντανή την υπόστασή της. Χρωστούσε... και πισωγύρισμα δεν υπήρχε... Ένα μυθιστόρημα αγωνίας, έρωτα και μεταφυσικών συγκρούσεων. Μια περιπέτεια αισθημάτων και πολυεπίπεδων ρήξεων, που από τις σκοτεινές, πλημμυρισμένες στο μυστικισμό φαβέλες της Βραζιλίας έρχεται με ασθματικούς ρυθμούς στη σύγχρονη Αθήνα, στο κέντρο και στις απόμερες γειτονιές της, για να ταξιδέψει από κει σ'' άλλους τόπους, πολύ πιο πέρα από τους οικείους και τους συνηθισμένους... Για να μας ταξιδέψει σε διαστάσεις του ονείρου και του εφιάλτη... εκεί όπου καραδοκούν οντότητες με δυνάμεις ασύλληπτες, πλάσματα αρχαία και σκοτεινά, που όλα τους επιβουλεύονται τη μοίρα της Αλίνας και του γιου της.