Ο κόκκινος θυμός : μυθιστόρημα - Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Λότη, 1937- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή κύκνοι ;, 2004)
Ο Απελλής τελειώνει το Λύκειο και το όνειρό του είναι να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Ετοιμάζεται όμως για εξετάσεις στο Πολυτεχνείο, γιατί αυτό θέλουν οι γονείς του. Ώσπου ξαφνικά μπαίνει στη ζωή του ένας διάσημος άνθρωπος των Καλών Τεχνών με δελεαστικές προτάσεις για σπουδές στο εξωτερικό. Ο Απελλής βρίσκεται σε δίλημμα. Οι μεγάλες προσδοκίες του ίσως να εκπληρωθούν, αλλά οι αντιδράσεις των γονέων του τον αναστατώνουν. Τι θα γίνει τελικά;