Βικτόρια - Michael, Sami (Ψυχογιός, 1995)
Η Βικτόρια είναι μια γυναίκα μοναδική. Η ιστορία της αρχίζει στα στενά σοκάκια της Βαγδάτης λίγο πριν από τον Α'' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ένα πλάσμα ξεχωριστό, πέρα από την εποχή της. Αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια κοινωνία, όπου ο άντρας είναι ο κυρίαρχος αφέντης. Υψώνει με αξιοπρέπεια το ανάστημά της και κάνει το δικό της άνισο αγώνα. Στον κόσμο της, το κάθε βλέμμα, το κάθε χαμόγελο, η κάθε κίνηση έχουν τη δική τους σημασία ενώ οι άντρες, και μόνο αυτοί, έχουν δικαίωμα στη ζωή, στον έρωτα, στην ελευθερία. Η Βικτόρια κρατά καλά φυλαγμένο το δικό της μυστικό. Το βαθύ και απελπισμένο έρωτά της για τον ωραίο Ραφαέλ. Αλλά κι ο Ραφαέλ είναι ένας άντρας ξεχωριστός. Κύριος και αφέντης των πάντων αλλά και ένας ασυγκράτητος ηδονιστής που αφήνει τα πάθη να τον παρασύρουν μακριά σε αναζήτηση της ηδονής και της περιπέτειας. Η Βικτόρια και ο Ραφαέλ ανήκουν κι οι δυο σ' αυτή την υπέροχη σπάνια ράτσα των αληθινά ξεχωριστών, των μοναδικών ανθρώπων που σημαδεύουν μια ολόκληρη εποχή. Ένα υπέροχο βιβλίο, πραγματική τοιχογραφία της μαγικής και μυστηριακής Ανατολής.