Το δωμάτιο με τα ερπετά - Snicket, Lemony (Μια σειρά από ατυχή γεγονότα, 2002)
Αν διάλεξες αυτό το βιβλίο με την ελπίδα να διαβάσεις μια απλή και χαρούμενη ιστορία, φοβάμαι πως μάλλον έκανες λάθος επιλογή. Η ιστορία μπορεί να φαίνεται χαρούμενη αρχικά, όταν τα αδερφάκια Μποντλέρ περνούν κάμποσο καιρό παρέα με κάποια ενδιαφέροντα ερπετά κι έναν ξεμυαλισμένο θείο, αλλά ας μη γελιόμαστε. Αν ξέρεις έστω και λίγα πράγματα για τους άτυχους Μποντλέρ, τότε γνωρίζεις ήδη πως ακόμη και τα ευχάριστα γεγονότα βγάζουν ακριβώς στον ίδιο δρόμο, το δρόμο της δυστυχίας. Στην πραγματικότητα, στις σελίδες που τώρα κρατάς στα χέρια σου, τα τρία αδέρφια γλιτώνουν από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, μια απαίσια μυρωδιά, ένα θανατηφόρο φίδι, ένα μεγάλο μαχαίρι, μια βαριά μπρούντζινη λάμπα, καθώς και από την επανεμφάνιση ενός ατόμου που εύχονταν να μην ξαναδούν ποτέ. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω αυτά τα τραγικά γεγονότα, αλλά εσύ είσαι ελεύθερος να βάλεις πίσω στο ράφι το βιβλίο που κρατάς και να ψάξεις για κάτι πιο εύθυμο.