Οι Βουκέφαλοι 1922 : μυθιστόρημα - Νενεδάκης, Ανδρέας, 1918-2006 (Κέδρος, 1991)
Η Πολιτεία μας? Η πολιτεία των αρχοντορωμαίων, των obilitas Veetas, η γενέτειρα του Χορτάτζη, το αγαπημένο Recime των Τούρκων είναι στα χέρια των Κόνσολων, μερικών κεφαλάδων, κληρικών κ.ά., των «Βουκέφαλων», όπως τους λένε στη Μεγάλη Πόρτα ? στην αγορά με τα τούρκικα μαγαζιά και το στέκι των νιόφερτων Ρωμιών μικρεμπόρων. Γύρω τους στριφογυρίζουν οι βενιζελικοί, οι βασιλικοί, οι φαινομενικά άχρωμοι Τούρκοι, οι αχμάκηδες, οι ερεκλήδες και οι λαθρέμποροι μαζί με το αρχοντολόι και το λαό.