Πωγώνι, Δερόπολη : ήθη, έθιμα, τραγούδια - Μάτσιας, Χρήστος Μ. (Δωδώνη, 1985)
Στην υλοκρατούμενη εποχή μας τα παλιά ήθη και έθιμα και τα παραδοσιακά τραγούδια Πωγωνίου και Δερόπολης ξεχνιούνται από πολλούς και ιδιαίτερα από τους νέους μας. Και επειδή οι γενιές μας (ζωνάρια τις έλεγαν οι παλιοί) διαδέχονται η μία την άλλη, επεθύμησα να καταγράψω κι εγώ - όπως βέβαια και πολλοί άλλοι - πολλά από τα παλιά ήθη και έθιμα της ζωής των πατέρων και παππούδων μας και να παρουσιασθώ με το φτωχό του πνεύματος ένδυμά μου, από χρέος μου προς το Πωγώνι και τη Δερόπολη - γενέτειρα της αείμνηστης μητέρας μου και των πεθερικών μου - για να διασώσουμε από την παράδοση των πατέρων και παππούδων μας ό, τι μπορούμε για τις γενιές που έρχονται. Θα διαβάσεις, αγαπητέ αναγνώστη, για διάφορα βέβαια ήθη και έθιμα, αλλά όπως νομίζω, ο άχαρος, είναι ατέλειωτα, κι αν κάποιος το θελήσει μπορεί να κάμει πλούσια συλλογή.