Η μεγάλη πλατεία : ιστορία των μέσων και νέων χρόνων - Μπακόλας, Νίκος, 1927-1999 (Κέδρος, 1987)
Η ιστορία τεσσάρων προσώπων, του ρέμπελου Φώτη, του δημοσιογράφου Χρίστου, της προσφυγοπούλας Αγγέλας και του αμφιλεγόμενου και φιλόδοξου Γιάννη, πέρα ακόμη κι από την ιστορία του Αγγελου και της Αντιγόνης, που αποτελούν μαζί με άλλους συνομήλικους, τη γενιά που μεγάλωσε μέσα στην κατοχή και στον εμφύλιο, στη "Μεγάλη Πλατεία" συναντώνται, θεληματικά ή τυχαία, ένα πλήθος από πρόσωπα, που συνθέτουν μια μικρή τοιχογραφία συμβάντων και προσώπων της Θεσσαλονίκης.