Θυμιούλα η γαλαξειδιώτισσα : ναυτικόν και ρωμαντικόν πρωτότυπον ελληνικόν μυθιστόρημα - Κυριακού, Αριστείδης Ν.
Ο Νικολός, δύο μέρες μετά τους αρραβώνες του με την Θυμιούλα αναγκάζεται να μπαρκάρει με το καράβι του πατέρα του, Κωνσταντή. Παρά τις έντονες ανησυχίες της Θυμιούλας για το ναυτικό βίο, ο Νικολός της υπόσχεται πως θα την θυμάται και θα της είναι πιστός. Δύο χρόνια αργότερα, και αφού η Θυμιούλα δεν έχει λάβει γράμμα του αγαπημένου της για έξι μήνες, βασανίζεται από ένα κακό προαίσθημα. Το βαπόρι εν τέλει έρχεται όμως απ’ αυτό κατεβαίνει μόνο ο Κωνσταντής, ντυμένος στα μαύρα εξιστορώντας πώς χάθηκε ο Νικολός. Εξηγεί πως κατά τη διάρκεια μιας θαλασσοταραχής, ενώ ο Νικολός καταριόταν το Θεό, ο πατέρας του τον συμβούλεψε να σταματήσει και να ρίξει στη θάλασσα ένα εικόνισμα. Το άλλο πρωί όταν η φουρτούνα είχε κοπάσει, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του Νικολού και όλοι υπέθεσαν πως πνίγηκε. Η Θυμιούλα επηρεασμένη από την απώλεια αρρωσταίνει και χάνει το μυαλό της, ώσπου εμφανίζεται ο Θύμιος φέρνοντας τα μαντάτα πως ο Νικολός είναι ζωντανός και η κόρη γιατρεύεται. Ο Νικολός επιστρέφει με άλλο βαπόρι και διηγείται πως έπεσε στη θάλασσα αλλά κατάφερε να σωθεί. Το έργο τελειώνει με δοξολογίες και ευχαριστίες στο Θεό.