Τα καημένα - Κουμανταρέας, Μένης, 1931-2014 (Κέδρος, 1979)
Τα καημένα: Δυο έφηβοι, δυο φτωχοαλήτες, καίγονται κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες μέσα σε μια αραγμένη ψαρόβαρκα στο Λαύριο, τη νύχτα της Μεγάλης Τετάρτης προς Μεγάλη Πέμπτη του 1966. Ένας δημοσιογράφος ή συγγραφέας έρχεται επί τόπου, ερευνώντας βήμα προς βήμα τα περιστατικά και προσπαθεί να βγάλει ένα συμπέρασμα για τους ανθρώπους, την πόλη, τα ίδια τα παιδιά. Αγία Κυριακή στο βράχο: Ένα τσούρμο παλιοί ναυτικοί, ο Μάνθος κι η παρέα του, κουτσοπίνοντας ένα βράδυ σ' ένα καπηλειό, διηγούνται μια παράξενη ιστορία: το πώς, κάποτε, ένα τσούρμο θεατρίνοι πήγαν σ' έναν τόπο, που μπορεί να 'ταν η Λήμνος, η Χαλκιδική ή η άγρια Μάνη, να δώσουν μια παράσταση για τους νοικοκυραίους· το πώς αντίς για την παράσταση, έδωσαν μια άγρια κι αιματόβρεχτη γιορτή· το πώς, μέσα απ' όλους τους νοικοκυραίους, γλίτωσε ένα κορίτσι μόνο, η Αγερινή, που στο κατόπι μπάρκαρε κι αυτή κρυφά, παίρνοντας μέρος σ' άλλες παραστάσεις, το ίδιο άγριες κι αιματόβρεχτες...