Ο Ίψεν στην Ελλάδα : από την πρώτη γνωριμία στην καθιέρωση 1890-1910 - Παπανδρέου, Νικηφόρος (Θεατρικές δοκιμές ;, 1983)
Απο την πρώτη γνωριμία στην καθιέρωση 1890-1910 Αν είναι γραφτό, γλήγορα ή αργά, να ξανανθήση σ' εμάς εδώ δραματική τέχνη άξια, - και κάποια σημάδια εδώ και λίγα χρόνια μας λένε πως δεν πρέπει ν' απελπιζόμαστε, - οι αντιπρόσωποι της Τέχνης αυτής, και οι πιο πρωτότυποι και οι αγνότεροι ακόμα "της ρωμαίικης ψυχής αντίλαλοι, θα είναι περισσότερο του Ιψεν απόγονοι, όσο δε θα είναι του Βερναρδάκη ή του Ραγκαβή. Κωστής Παλαμάς (1906)