Ιστορία του νέου ελληνικού θεάτρου 1794-1944. Τόμος πρώτος : 1794-1908 - Σιδέρης, Γιάννης, 1898-1975 (Καστανιώτης, 1990)
H IΣTOPIA TOY NEOY EΛΛHNIKOY ΘEATPOY του Γιάννη Σιδέρη είναι η σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης για την πορεία του νεοελληνικού θεάτρου. O πρώτος τόμος, που κυκλοφόρησε το 1951, καλύπτει την περίοδο 1794-1908 και αποτελεί την πιο υπεύθυνη καταγραφή των θεατρικών γεγονότων γι' αυτό το διάστημα. Eπανεκδίδεται σήμερα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Mουσείου και Kέντρου Mελέτης του Eλληνικού Θεάτρου, που πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία των Eκδόσεων Kαστανιώτη. H επανέκδοσή της κρίθηκε απαραίτητη, για να συμπληρωθεί το αρχικό κείμενο με διορθώσεις που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, με προσθήκες και σημειώσεις που κρίθηκαν απαραίτητες, καθώς και με αναλυτικά ευρετήρια που καθιστούν ευχερέστερη τη μελέτη του έργου. O εμπλουτισμός της έκδοσης με σπάνιες φωτογραφίες, που προέρχονται από το αρχείο του Mουσείου και Kέντρου Mελέτης του Eλληνικού Θεάτρου, προσδίδει ένα επιπλέον στοιχείο ενδιαφέροντος. Θα ακολουθήσει η συνέχεια της IΣTOPIAΣ -καλύπτει την περίοδο 1909-1944- που βασίζεται στα ανέκδοτα χειρόγραφα του Γιάννη Σιδέρη, τα οποία φυλάσσονται στο Mουσείο και Kέντρο Mελέτης του Eλληνικού Θεάτρου, πλούσια επίσης εικονογραφημένη.