Ο ποιητής Αντρέϊ Ταρκόφσκι : δοκίμιο - Μωραΐτης, Μάκης (Καθρέφτης, 1997)
Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ο Ταρκόφκσι, όπως και ο άλλος μεγάλος ποιητής, ο Σεργκέι Παρατζάνωφ, δεν έχει "πεθάνει". Η λήθη που τον έχει σκεπάσει, εύκολα σβήνει. Σαν ένα στρώμα σκόνης, που με το πρώτο φύσημα διαλύεται και αποκαλύπτεται ο γνήσιος χρυσός. Άλλωστε, τι μας έχει προκύψει τα δέκα αυτά χρόνια ώστε ενθουσιασμένοι να ξεχάσουμε τον Αντρέι; Ο Κριστόφ Κισλόφσκι, ναι! Πέραν αυτού; Μερικές ταινίες, εικόνες, νύξεις, ενδείξεις, προθέσεις... Ολοκληρωμένο και σε διάρκεια, άλλο έργο τέτοιας αξίας δεν έχει εμφανιστεί. Όσοι αληθινά έχουν επικοινωνήσει με τις ταινίες του, γνωρίζουν ότι ο Αντρέι Ταρκόφσκι, επίκαιρος πάντα, έχει ακόμη πολλά να μας πει. Ας κρατήσουμε λοιπόν ζωντανή τη μνήμη του.