Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα - Κορομηλά, Μαριάννα, 1949- (Πανόραμα, 1988)
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ είναι ένα ταξίδι και μια βιογραφία. Ο χώρος είναι ο κόσμος που ανοίγεται πέρα από τον Βόσπορο και τις Συμπληγάδες ο κόσμος της Μαύρης Θάλασσας. Ο ήρωας ανήκει στην τελευταία γενιά των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου. Γεννήθηκε το 1899 σ’ ένα θρακικό χωριό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι περιπέτειές του αρχίζουν το 1914, μετά τους Βαλκανικούς, όταν, μαθητής ακόμα, δίχως πατρίδα και περιουσία, πήγε στη Ρουμανία να δουλέψει. Ο Πρώτος Πόλεμος τον βρήκε στην Κωνστάντζα. Έφυγε για το Γαλάτσι. Το μέτωπο έσπασε. Από τον Δούναβη βρέθηκε στον Δον. Μπερντιάνσκα στην Αζοφική. Ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Νοβορωσίσκ. Οι Λευκορώσοι υποχωρούν, οι Άγγλοι αποχωρούν. Από τον Καύκασο βρέθηκε στην Πόλη λίγο πριν από την Καταστροφή. Κωνστάντζα ως το ’44. Βουκουρέστι μετά τον Δεύτερο Πόλεμο. Ώσπου, το 1950, εγκαταλείποντας πια τη Μαύρη Θάλασσα, έφτασε με τη γυναίκα του και δυο μικρά παιδιά στον ρουμανοπροσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου. Η μεταπολεμική Ελλάδα: ένας νέος και άγνωστος κόσμος. Στα πενηνταένα του χρόνια, ο πολυταξιδεμένος μεγαλέμπορος αρχίζει για έβδομη φορά τη ζωή του από την αρχή. Αγρότης στο Κορωπί. Η ιστορία είναι περά για πέρα αληθινή και βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάνκου Δανιηλόπουλου.