Το βλέμμα του ποιητή : 6 κείμενα για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Το βλέμμα του Οδυσσέα - Ραφαηλίδης, Βασίλης, 1934-2000 (Κινηματογραφική θεωρία, 1996)
Μέσα στην ομίχλη του βομβαρδισμένου Σεράγιεβο, ένα βλέμμα, στυλωμένο ψάχνει... Ψάχνει να ξεναβρεί τον παρθενικό τρόπο του "οράν την πραγματικότητα. Είναι το βλέμμα του Οδυσσέα, δηλαδή, του ποιητικού κινηματογραφιστή Αγγελόπουλου.