Η γυναίκα στον κινηματογράφο - Κολοβός, Νίκος, 1938-2005 (Αιγόκερως, 1989)
Το μικρό τούτο βιβλίο είναι προϊόν βιβλιακής κι εμπειρικής έρευνας. Τα θέματα στα οποία αναφέρεται κι οι απόψεις που εκθέτει δεν διεκδικούν την πρωτοτυπία. Ούτε την πληρότητα. Δεν αποτελεί προσπάθεια υπεράσπισης των γυναικών. Ο συγγραφέας πιστεύει ότι οι γυναίκες μπορούν να ανταποκριθούν μόνες τους σε μια, επίκαιρη πάντα, πάλη για την αναγνώριση της θέσης τους στην κοινωνία και στον πολιτισμό, στην ιστορία και στην καλλιτεχνική παραγωγή. Έτσι αναλύει τα σημαντικότερα κείμενα και θέσεις που βρήκε στην πορεία της έρευνάς του. Τα σχολιάζει και τα συμπληρώνει με δικές του παρατηρήσεις. Φιλοδοξία του ήταν να γράψει συνοπτική εισαγωγή στο γενικό θέμα «Γυναίκες και Κινηματογράφος». Θεωρώντας τις γυναίκες ως υποκείμενα που βρίσκονται και δρουν εμπρός και πίσω απ' την κάμερα. Ως καλλιτεχνικούς παραγωγούς και θεατές.