Κοινωνιολογία του κινηματογράφου - Κολοβός, Νίκος, 1938-2005 (Κινηματογράφος, 1988)
Δεν υπάρχει μόνο μια «κοινωνιολογική» άποψη της θεωρίας ή της κριτικής του κινηματογράφου. Δηλαδή μια άποψη που με παρεμπίπτοντα τρόπο αναφέρεται, π.χ. στον κινηματογράφο ως κοινωνικό θεσμό, ως οργανωμένο τομέα παραγωγής, ως μέσο επικοινωνίας, ως ιδεολογικό μηχανισμό, στο μέτρο που μελετά ένα καλλιτεχνικό προϊόν ή πραγματεύεται ένα γενικότερο αισθητικό ζήτημα. [...] Ερεθίσματα για το γράψιμο του βιβλίου αυτού αποτέλεσαν μια πολύχρονη και παθιασμένη σχέση με τον κινηματογράφο. Μια παράλληλη ανάγκη για την συστηματοποίηση ορισμένων γνώσεων και την καταγραφή συγκεκριμένων προβληματισμών, που προήλθαν απ' αυτή τη σχέση. Μια σειρά μαθημάτων που παρακινήθηκε να δώσει ο συγγραφέας στο «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» της Εταιρίας Θεσσαλικών Ερευνών στο Βόλο, και στα Ελεύθερα Ανοιχτά Πανεπιστήμια διαφόρων πόλεων της Ελλάδας.