Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα (Κύκλος Βάγκνερ, 1992)
Το βιβλίο αυτό, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, διαπνέεται από μια εσκεμμένη μονομέρεια. Η επιλογή των κειμένων και των άρθρων που το απαρτίζουν έχει γίνει με σκοπό να παρουσιάσει στο πλατύ κοινό μία και μόνο συνιστώσα του βαγκνερικού έργου, η οποία όπως δηλώνει ο τίτλος αφορά στη συνάντηση του συνθέτη με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και κυρίως με τις παραστάσεις δράματος στην κλασική Αθήνα. Έτσι, ο αναγνώστης θα βρει συγκεντρωμένα στον μικρό αυτόν τόμο (α) τις σκέψεις του Βάγκνερ για την αρχαιότητα, συνοδευόμενες από την πρώτη -θετική- αποτίμηση που έκανε ο Νίτσε στη βαγκνερική σύλληψη για την τέχνη· (β) δύο φιλολογικού χαρακτήρα άρθρα για τις αρχαιοελληνικές επιδράσεις που δέχτηκε στην πορεία του βίου του ο συνθέτης και (γ) για να δοθεί η δυνατότητα να πιστοποιήσει έμπρακτα ο αναγνώστης τις επιδράσεις αυτές μέσα στο συνολικό σώμα του βαγκνερικού μύθου, τις συνόψεις των μουσικών δραμάτων του Βάγκνερ, από τον Ριέντσι μέχρι τον Πάρσιφαλ. Τέλος, σε επίμετρο, έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στους αναγνώστες και μελετητές των ελληνικών μουσικών πραγμάτων την αντίστροφη όψη του νομίσματος: τη σχέση και τη επιρροή του Βάγκνερ και του κύκλου του σε έναν έλληνα μαθητή που έζησε κοντά του, τον εν πολλοίς άγνωστο έλληνα μουσικό Δημήτρη Λάλα. Περιέχονται τα κείμενα: - Χρονολόγιο Ρίχαρντ Βάγκνερ (επιμέλεια: Β.Χ., Κ.Μ.) - Ρίχαρντ Βάγκνερ, Η τέχνη και η επανάσταση, 1849-1850 (μτφρ. Τζένη Ματσοράκη) - Φρήντριχ Νίτσε, Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ στο Μπαϋρόυτ, 1876 (μτφρ. Τζένη Ματσοράκη) - Wolfgang Schadewaldt, Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ και οι Έλληνες (μτφρ. Νίκος Μ. Σκουτερόπουλος) - Dieter Bremer, Από τον μύθο στο μουσικό δράμα: Βάγκνερ, Νίτσε και η Ελληνική τραγωδία (μτφρ. Νίκος Μ. Σκουτερόπουλος) - Συνόψεις των λιμπρέτων του Βάγκνερ (επιμέλεια: Αναστασία Ζενάκου) - Γιώργος Λεωτσάκος, Δημήτριος Λάλας, ο μακεδόνας μαθητής και οικείος του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1844-1911).