Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων στις κοινωνικές επιστήμες - Ιωσηφίδης, Θεόδωρος (Επιστημονική βιβλιοθήκη, 2003)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στις ποιοτικές μεθόδους έρευνας των κοινωνικών επιστημών με έμφαση στην ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων. Στη σημερινή εποχή παρατηρείται μια εντυπωσιακή ανάπτυξη των θεωριών, των μεθόδων και των τεχνικών που σχετίζονται με τις ποιοτικές προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα και η εφαρμογή τους εκτείνεται σχεδόν σε όλο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών, από την κοινωνική ανθρωπολογία, την ανθρωπογεωγραφία και την κοινωνιολογία ως την ψυχολογία, την πολιτική επιστήμη και τα οικονομικά. Επιπρόσθετα οι ποιοτικές μέθοδοι διερεύνησης της κοινωνικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται ευρύτατα και σε τομείς όπως το μάρκετινγκ, η έρευνα αγοράς και η πολιτική επικοινωνία. Το βιβλίο, δίχως βέβαια να τις εξαντλεί, εισάγει τον αναγνώστη σε τρεις κεντρικές και άμεσα αλληλένδετες μεταξύ τους θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά στο θεωρητικό και επιστημολογικό υπόβαθρο της ποιοτικής κοινωνικής έρευνας και στην κριτική ανάλυση προσεγγίσεων όπως ο θετικισμός, η κριτική θεωρία, η ερμηνευτική, η φαινομενολογία, ο μεταμοντερισμός, ο κοινωνικός κονστρουκτιβισμός και ο κριτκός ρεαλισμός. Η δεύτερη αφορά στην παρουσίαση των πιο διαδεδομένων ποιοτικών μεθόδων άντλησης πληροφορίας και γνώσης, δηλαδή της συνέντευξης έρευνας, της συμμετοχικής παρατήρησης, των ομάδων εστίασης, της έρευνας δράσης και της ανάλυσης περιεχομένου. Η τρίτη θεματική ενότητα περιλαμβάνει βασικές τεχνικές και διαδικασίες ανάλυσης των ποιοτικών δεδομένων και αναδεικνύει τον ρόλο, τις εφαρμογές και τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ειδικών λογισμικών πακέτων σε αυτή την ανάλυση.