Συζητήσεις. Τόμος Β΄ - Αναγνωστόπουλος, Βασίλειος Δ., 1941- (Θέματα παιδικής λογοτεχνίας, 1990)
Οι Συζητήσεις (το δεύτερο βιβλίο της σειράς ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ) προσφέρουν στον αναγνώστη πρωτογενείς και ζωντανές πηγές πληροφοριών για την πορεία του παιδικού βιβλίου στη μεταπολεμική περίοδο, το κλίμα εκείνης της εποχής (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό), τα κριτήρια επιλογής, τα βραβεία, τη μουσική, την ποίηση, την εικονογράφηση, τα παιδικά περιοδικά κ.ά. Δηλαδή, μέσα σε έναν πολυπρισματικό καθρέφτη εικονογραφείται η μεταπολεμική εποχή, τα δειλά βήματα του βιβλίου, το έργο και η προσωπικότητα των πνευματικών ανθρώπων που στήριξαν το εξωσχολικό παιδικό ανάγνωσμα. Οι Συζητήσεις παρατίθενται όπως ακριβώς καταγράφηκαν στο μαγνητόφωνο, χωρίς a posteriori επεμβάσεις, γι' αυτό και ο λόγος είναι ζεστός, άμεσος, ανθρώπινος. Από αυτές τις εξομολογητικές αφηγήσεις των συγγραφέων για τη ζωή τους, τα ενδιαφέροντα, τα έργα τους, τις απόψεις τους για την παιδική λογοτεχνία, τα προβλήματα και τις προοπτικές του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα, πολλά έχει να ωφεληθεί ο αναγνώστης - σπουδαστής, γονιός, εκπαιδευτικός και καθένας που ενδιαφέρεται για τα παιδιά και τα βιβλία τους.