Ο Πατούχας - Κονδυλάκης, Ιωάννης Δ., 1861-1920 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α., 1989)
Ξεπερνώντας το ηθογραφικό πλαίσιο που προσφέρεται για να τροφοδοτήσει τη νοσταλγική μνήμη του συγγραφέα, ο Ιωάννης Κονδυλάκης πλάθει με τον Πατούχα του έναν ανθρώπινο τύπο, με διαστάσεις μονιμότερες και αναγνωρίσιμες σ' όλους τους χώρους της κοινωνικής ζωής. Ο πρωτόγονος έφηβος με τις αχαλίνωτες ορμές, την αθωότητα του πρωτόπλαστου και την πονηράδα του αγριμιού, δεν παραμένει μια φολκλορική φιγούρα, αλλά χάρη στο καταλυτικό χιούμορ του Κονδυλάκη, την ψυχογραφική του δεινότητα και τη δροσιά της ποίησής του, ξεφεύγει από τις σελίδες του βιβλίου και ζει δίπλα μας, γενιές ολόκληρες, σπαρταριστός, αληθινός και οικείος