Νεοελληνικός διαφωτισμός : βιβλιογραφία, 1945-1995 = Neohellenic enlightenment : a bibliography, 1945-1995 - Αποστολόπουλος, Δημήτρης Γ., 1941-; Φραγκίσκος, Εμμανουήλ Ν. (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών, 1998)
Στη βιβλιογραφία καταχωρίζονται δημοσιεύματα αναφερόμενα σε πρόσωπα, συλλογικούς φορείς και έργα που έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση και τη διάδοση ιδεών του Διαφωτισμού στον χώρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, των Επτανήσων και της ελληνικής Διασποράς. (. . .) Θεωρήσαμε ωστόσο ότι έπρεπε να συμπεριλάβουμε και εργασίες που παρουσιάζουν τις απόψεις των σημαντικότερων αντιπάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, με μια αξιοσημείωτη όμως διαφοροποίηση: για τους αντιπάλους καταχωρίζουμε τις βασικές δημοσιεύσεις και μόνο, ενώ για τους οπαδούς ότι μπορεί να φωτίσει καλλύτερα την παρουσία τους.