Ο αγγλοαμερικάνικος κίνδυνος για την Αλβανία : απομνημονεύματα από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα - Hoxha, Emver, 1908-1985 (Αλλαγή, 1982)
Ο ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ» είναι ένα ακόμη βιβλίο της σειράς των Απομνημονευμάτων του συντρόφου Ενβέρ Χότζα της εποχής του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα-μας. Μέσα σε τούτο καθρεφτίζονται γεγονότα βιωμένα από το συγγραφέα, προσωπικές εντυπώσεις-του, και δίνονται συμπεράσματα διδακτικά για κάθε εποχή από την εχθρική δράση, στο προσκήνιο και στα παρασκήνια, της αγγλοαμερικανικής αστικής τάξης ενάντια στο Εθνικοαπελευθερωτικό Κίνημά-μας, στη λαϊκή επανάστασή-μας και στη σοσιαλιστική Αλβανία. Μέσα στη σύγκρουση αυτή φαίνονται ολοκάθαρα: από τη μια πλευρά, τα σατανικά σχέδια, οι προσπάθειες, οι ελιγμοί και οι συγκεκριμένες ενέργειες του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού για να οδηγήσει την Αλβανία στο δικό-του πλαίσιο και από την άλλη πλευρά, η επαγρύπνηση και η πάλη για ζωή ή για θάνατο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αλβανίας, του Γενικού Γραμματέα-του και καθοδηγητή του Στρατού και του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου ολόκληρου του πατριώτη αλβανικού λαού - του συντρόφου Ενβέρ Χότζα - για την ανακάλυψη, το ξεγύμνωμα, τη ματαίωση και την εξουδετέρωση της ιμπεριαλιστικής τακτικής και της στρατηγικής απέναντι στην Αλβανία. Τα Απομνημονεύματα αυτά γράφτηκαν από το συγγραφέα το 1975 και δίνονται τώρα για δημοσίευση. Το βιβλίο εκδίδεται στην αλβανική και σε μερικές ξένες γλώσσες.