Ο κεφαλονίτικος μπάλος : ιδιαίτερη αναφορά στην μουσικοχορευτική παράδοση του χωριού Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς και στους απόδημους (του ίδιου χωριού) στη Μελβούρνη της Αυστραλίας - Κοσμάτου, Βαρβάρα Ν. (Δωδώνη, 1999)
Η πηγαία αγάπη προς την πατρίδα μου την Κεφαλονιά, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα, που με ώθησε στην συγγραφή αυτού του βιβλίου. Πιστεύω ότι, μελετώντας και καταγράφοντας τα τραγούδια και τους χορούς του λαού μας, στοιχεία που αποτελούν τμήμα του πολιτισμού του μαθαίνουμε (σε ικανοποιητικό βαθμό) τους πόθους, τους καημούς, την πνευματικότητα και τα βιώματά του. Ο Ελληνικός γενικά παραδοσιακός χορός είναι μια πραγματικότητα, που, αν η μελέτη μας εμβαθύνει στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του, θα αντλήσουμε πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον, την οικονομία, την ιστορία, και τις κοινωνικές δομές του τόπου, στον οποίο γεννήθηκε ο μελετώμενος χορός. Παίρνοντας μάλιστα υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, διευκολυνόμαστε και στην εξήγηση της μορφής του κάθε χορού.