Πόσα χουνέρια και τι πλεκτάνες : μυθοψίες και ιστοριοδιφήσεις στον τόπο της νεοελληνικής λογοτεχνίας - Κεντρωτής, Γιώργος Δ., 1958- (Τυπωθήτω. Γιώργος Δαρδανός, 2003)
Στο βιβλίο αυτό έχουν συγκεντρωθεί οκτώ δοκίμια που αναφέρονται στους Διονύσιο Σολωμό, Γιάννη Ρίτσο, Γιάννη Σκαρίμπα, Νίκο Εγγονόπουλο και Θανάση Βαλτινό. Το κοινό στοιχείο, που τα συνέχει, είναι ή νέα στοιχείωση των πάσης φύσεως παλαιών μύθων μέσα στο ιστορικό πλαίσιο, αλλά και ή ευθεία αναφορά τους στην Ιστορία. Επειδή τα πράγματα ποτέ και πουθενά δεν είναι ίδια και επειδή, πάλι, ή ιστορία -παρά τα περί του αντιθέτου (ακόμα και γνωμολογικώς) θρυλούμενα- ποτέ και πουθενά δεν επαναλαμβάνεται (πόσα χουνέρια και τί πλεκτάνες!...), ή προσέγγιση του υλικού γίνεται από τη σκοπιά του παρατηρητή εκείνου, που ή ζωή τον έμαθε να περιφρονεί τις "αναμενόμενες" εξελίξεις, ακριβώς επειδή δεν πιστεύει σε τίποτα (εκτός συγκεκριμένης χρονικής στιγμής και χωρίς κοινωνικά χαρακτηριστικά) προδιαγεγραμμένο και γενικώς ισχύον. Η οποία εξωχρονική και εξωκοινωνική θεώρηση της θεωρίας της "αντανάκλασης" από μόνη της δεν σημαίνει άλλωστε τίποτα· αν όμως, παρ' ελπίδα, την κάνουμε δεκτή, ας είμαστε καλού - κακού έτοιμοι να μελετήσουμε μιαν αντανάκλαση το ίδιο απατηλή όσο κι εκείνη του φεγγαριού πάνω στην επιφάνεια του νερού.