Ο αγώνας μιας πόλης : γενική επισκόπηση των ολυμπιακών αγώνων στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού των μεγάλων πόλεων : η περίπτωση της Αθήνας - Συναδινός, Πέτρος (Καστανιώτης, 2004)
Ο σκληρός ανταγωνισμός των μητροπόλεων για την απόκτηση οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δύναμης σφράγισε τον 20ό αιώνα, ορίζοντας τη φυσιογνωμία και αυτού που διανύουμε. Παντού στον πλανήτη οι μεγάλες πόλεις αποδύονται σε έναν αδυσώπητο αγώνα προκειμένου να αναλάβουν μεγάλες διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, που τις φέρνουν στο παγκόσμιο προσκήνιο. Από αυτές τις εμβληματικές διοργανώσεις οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ασφαλώς τη μεγαλύτερη σημασία, αφού η αδιαμφισβήτητη αίγλη τους, που τη δημιουργούν η παρουσία και οι επιδόσεις των μεγάλων αστέρων του αθλητισμού, σηματοδοτεί την πορεία και το μέλλον των πόλεων, όπως και των χωρών που τους φιλοξενούν. Στον "Αγώνα μιας πόλης", τον αγώνα της Αθήνας να αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και μέσα από αυτή να καταστεί δεσπόζουσα πόλη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Πέτρος Συναδινός ερευνά το φαινόμενο της τεράστιας επίδρασης των Αγώνων στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των σύγχρονων μητροπόλεων και απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές και το μέλλον της ελληνικής πρωτεύουσας. Ο συγγραφέας βρέθηκε στο επίκεντρο του αγώνα της Αθήνας. Επί δεκαοχτώ χρόνια μελετά και συμμετέχει στη διαμόρφωση των Φακέλων Υποψηφιότητας και συνεργάζεται σε ερευνητικές και διοικητικές ομάδες υλοποίησης του ολυμπιακού έργου. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει το επιχειρησιακό σχέδιο των Αγώνων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, εκτιμά τις επιπτώσεις τους στο τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, περιγράφει τις προσπάθειες του ελληνικού επιστημονικού κόσμου να δώσει τις δικές του απαντήσεις στη μεγάλη πρόκληση, αλλά και δεν παραλείπει να θέσει κρίσιμα ερωτήματα και να διατυπώσει ριζοσπαστικές προτάσεις για το μέλλον του ολυμπισμού και την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια και αλλοιώνουν το περιεχόμενό του.