Φωτογραφίες του James Robertson, Αθήνα και ελληνικές αρχαιότητες, 1853-1854 = Photographs by James Robertson. Athens and grecian antiques, 1853-1854 : από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη = from the photographic archive of the Benaki Museum - Κωνσταντίνου, Φανή; Τσιγκάκου, Φανή Μαρία (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 1998)
Πρόκειται για τον κατάλογο της ομώνυμης φωτογραφικής έκθεσης που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 1998 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος αυτού παρουσιάζονται οι 44 φωτογραφίες του διακεκριμένου περιηγητή φωτογράφου James Robertson, δωρεά της Ρένας Ανδρεάδη στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Θεματογραφικά ο Robertson ακολουθεί την καθιερωμένη διαδρομή των φωτογράφων του 19ου αι. Με το φακό του απαθανατίζει τα μνημεία της Ακρόπολης και τα μνημεία της κάτω πόλης. Η σύγχρονη Αθήνα εικονίζεται είτε σε δεύτερο πλάνο είτε ως περίγυρος των αρχαιοτήτων. Η ρομαντική ματιά του χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία του ανθρώπινου στοιχείου που διασκεδάζει τη μονοτονία των ερειπίων και παραπέμπει στις αντίστοιχες απόψεις των χαρακτικών της εποχής.