Νέα αισθητική - Σακελλαρίου, Χάρης Ν., 1923-2007 (Φιλοσοφία, 2004)
Το Ωραίο και το Ωφέλιμο στην Τέχνη, το αισθητικό γούστο και η διαφοροποίησή του, η Πειραματική Αισθητική, η «χρυσή τομή», οι αισθητικές κατηγορίες, ο Έρωτας στην Τέχνη. . . αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα πραγματεύεται η μελέτη αυτή, που τιτλοφορείται «Νέα Αισθητική». Η καινοτομία του εγχειριδίου αυτού έγκειται στο ότι προσπαθεί, με τρόπο μεθοδικό και συνάμα συνοπτικό, να σταθεί κριτικά απέναντι σε χιλιοειπωμένες αλήθειες και να μη δειχθεί κάτι ως αληθινό a priori, επιχειρώντας παράλληλα να ανοίξει νέους δρόμους στη σκέψη και να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για περαιτέρω έρευνα. Με τα παραδείγματα, εξάλλου, στρουκτουραλιστικών νοηματικών προσεγγίσεων μορφών της Τέχνης, που παρατίθενται, ο αναγνώστης αποκτά την εμπειρία και τη γνώση αισθητικής θέασης των έργων της καλλιτεχνικής δημιουργίας.