Υπαίθρια προϊστορικά ιερά της Θράκης - Κωνσταντινίδης, Φώτιος Σ. (Παρατηρητής της Θράκης, 2003)
"Κύριος σκοπός του βιβλίου μου είναι να δώσει στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει το μέχρι σήμερα άγνωστο μεγάλο υπαίθριο προϊστορικό ιερό λατρείας που καλύπτει βραχώδη περιοχή, ευρύτερη από 500 στρέμματα στη θέση "Αλώνια" Μαρώνειας. Ακόμη, "φιλοδοξεί" να αποτελέσει ένα εύχρηστο και κατανοητό βοήθημα για όσους θέλουν να μελετήσουν το επιφανειακό αρχαιολογικό υλικό του χώρου. Για το λόγο αυτό το κείμενο είναι λεπτομερειακά περιγραφικό και συνοδεύεται από τοπογραφικά σχέδια, σχεδιάσματα και απεικονίσεις των ευρημάτων και των κοιλωμάτων πάνω στους βράχους. Ειδικά, τα κοιλώματα (μικρές λακκούβες) των βράχων καταγράφονται σχολαστικά, γιατί οριοθετούν σχεδόν κυκλικά το μεγάλο υπαίθριο ιερό χώρο λατρείας και πλαισιώνουν το δρόμο της ιερής πομπής. Δεν είμαι ειδικός πάνω στο αντικείμενο που επέλεξα να καταγράψω. Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε σαν ένα στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου για το πόσο καλά μπορούσα να γνωρίσω τον τόπο μου. Μετά, η παρατήρηση και η εξερεύνηση έγιναν πάθος, μεράκι και όταν η διαίσθηση και η εμπειρία δεν έφταναν για να δοθούν απαντήσεις και ερμηνείες, τότε ήλθε με εύλογο τρόπο και η βοήθεια της επιστήμης. Άρχισα να ρωτώ φίλους αρχαιολόγους, να διαβάζω άρθρα τους σε περιοδικά, να μελετώ βιβλία με αρχαιολογικό περιεχόμενο, να ξεδιψώ πίνοντας από τη στέρνα της μυθολογίας. Ένας δρόμος ανοίχτηκε μπροστά μου, οικείος και άγνωστος μαζί. Χαίρομαι που τον περπατώ και τον εξερευνώ, που κάνω τα δεδομένα του ζητούμενα".