Το Βυζάντιο και η Δύση : 1354-1369 : συμβολή στην ιστορία των πρώτων χρόνων της μονοκρατορίας του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου - Νεράντζη-Βαρμάζη, Βασιλική (Εταιρεία Βυζαντινών Ερευνών, 1993)
Η εργασία αυτή παρακολουθεί ακριβώς τις σχέσεις των Βυζαντινών με τους Δυτικούς και τη Δυτική εκκλησία από το 1354 που ο Ιωάννης Ε΄έμεινε μονοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη ως το 1369 που έκανε επίσημη ομολογία πίστης στον καθολικισμό. Παράλληλα εξετάζονται οι λόγοι, που έκαναν τους Βυζαντινούς να απευθύνονται στη Δύση αναζητώντας βοήθεια, καθώς και οι σχέσεις τους τόσο με τους γείτονές τους βαλκανικούς λαούς όσο και με τους Τούρκους. Η μελέτη λοιπόν αυτή αποτελεί συστηματική εξιστόρηση όλων των γεγονότων και καταστάσεων της περιόδου 1354-1369 και προσπαθεί να ερμηνεύσει τα ιστορικά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την περίοδο αυτή στο βυζαντινό κράτος.