Γης περίοδος πάσης : συνοπτική ιστορία της χαρτογραφίας - Μελάς, Βίκτωρ Θ. (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1997)
Από τον αρχαιότερο γνωστό χάρτη του κόσμου, που βρέθηκε στο Νούτζι της Βαβυλώνας (550-500 π.χ.), στην ορειχάλκινη πλάκα του Αναξίμανδρου, από τη Γεωγραφία του Πτολεμαίου ώς τη διαίρεση της Γης σε κλιματολογικές ζώνες από τους Άραβες, και από τους Πορτολάνους του Μεσαίωνα μέχρι τους δορυφόρους του 20ου αιώνα: η γοητευτική περιπέτεια της χαρτογραφίας, καρπός της ασίγαστης περιέργειας των ανθρώπων να γνωρίσουν τον πλανήτη και το σύμπαν.