Ο ευνούχος = Eunuchus - Terentius Afer, Publius, 195-159 (University Studio Press, 1996)
Πυρήνας της υπόθεσης του Ευνούχου δεν είναι η συνήθης θεματική της Νέας Κωμωδίας, ο "μετ' εμποδίων" δηλ. έρωτας ενός νεανικού ζευγαριού, το οποίο πρέπει να υπερκεράσει όλες τις αντιρρήσεις των γονέων και κάθε αντιξοότητα, για να οδηγηθεί στο ποθητό και αίσιο τέλος. Πυρήνας εδώ είναι οι προσπάθειες της εταίρας Θαΐδας να αποδώσει στους οικείους της μια νεαρή και γνήσια Αθηναία, την Παμφίλη, την οποία κάποτε απήγαγαν οι πειρατές και την πούλησαν ως δούλη και η οποία τώρα βρίσκεται υπό την προστασία της. Κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη της γι' αυτήν την κοπέλα, γιατί μεγάλωσαν μαζί σαν αδερφές, όπως λέει, και στόχος της να κερδίσει μέσω αυτού του beneficium εύνοια και νομική προστασία, ως peregrina που είναι η ίδια, εκ μέρους των συγγενών της κοπέλας.