Θέματα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης - Βακαλιός, Θανάσης 1929-2018 (Εκπαίδευση και κοινωνία ;, 1994)
...το θεωρητικό καταστάλαγμα πολύχρονης μελέτης του θέματος (της συνάρτησης εκπαίδευση και ανάπτυξη) έχει σκοπό να προκαλέσει έναν γόνιμο προβληματισμό για το μέλλον της εκπαίδευσης με κεντρικό άξονα αναφοράς τη θέση ότι η αποφασιστική αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού μας προβλήματος συναρτάται με την αντιμετώπιση του αναπτυξιακού μας προβλήματος. Από το αν, πότε και πώς θα αντιμετωπισθεί το αναπτυξιακό πρόβλημα θα εξαρτηθεί και το αν, πότε και πώς θα αντιμετωπισθεί το εκπαιδευτικό μας πρόβλημα. Είναι προφανές ότι το ερώτημα αυτό και ο σχετικός με αυτό το ερώτημα επιστημονικός προβληματισμός θα πρέπει να είναι στην καρδιά της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια...