Φαρμακευτικά φυτά στα έντυπα ελληνικά βιβλία : δεύτερο μισό 18ου αι.-αρχές 19ου αι. - Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Απ., 1945- (Σταμούλης, 2000)
Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε. το βιβλίο «Φαρμακευτικά Φυτά στα Έντυπα Ελληνικά Βιβλία ( δεύτερο μισό 18ου αιώνα, αρχές 19ου αιώνα)» σε επιμέλεια του Διδάκτωρος Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Καραμπερόπουλου Δημήτρη. Κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνος και τις δύο προεπαναστατικές δεκαετίες τυπώνονται αρκετά ελληνικά βιβλία με ιατρικές γνώσεις, οι συγγραφείς των οποίων σκοπό είχαν στον ελληνικό χώρο, και να βοηθηθούν έτσι ώστε οι κάτοικοί του στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Τα βιβλία αυτά με ιατρικές γνώσεις είναι κατά κανόνα μεταφράσεις ή συμπιλήματα αντίστοιχων εγκύρων ευρωπαϊκών βιβλίων, απόδειξη του επιπέδου της ιατρικής γνώσεως που μεταφερόταν στον ελληνικό χώρο. Κατ αυτόν τον τρόπο οι συγγραφείς τους συμμετέχουν στο γενικό ρεύμα της εποχής, στο φωτισμό του ελληνικού πληθυσμού σε θέματα υγείας. Σχετικά παραπέμπουμε στη μελέτη μας της υπ. αρ. 1 υποσημειώσεως. Ιδιαίτερα, προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην Παρασκευή των ιατρικών δηλ. των φαρμάκων, τα οποία οι ιατροί γράφουν στις συνταγές τους ή ρετσέτες, όπως τις αποκαλούσαν πολλές φορές εφ όσον το κόστος της αγοράς των φαρμάκων ήταν αρκετά υψηλό και επί πλέον οι επιστήμονες ιατροί ήταν λιγοστοί. Κατ αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατόν να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αποφύγουν τους τσαρλατάνους, που τότε ήταν πραγματική πληγή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι συγγραφείς των ιατρικών βιβλίων.