Τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834 : κοινωνική συμπεριφορά και οικονομικός ορθολογισμός της οικογένειας Βάσου Μαυροβουνιώτη - Παπαγεωργίου, Στέφανος Π., 1951- (Μελέτες οικονομικής ιστορίας, 1988)
Η μαρτυρία της οικογένειας του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης και μετέπειτα ανώτατου στρατιωτικού στελέχους Βάσου Μαυροβουνιώτη αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τα πρώτα οθωνικά χρόνια. Ο χώρος είναι η Αθήνα, η ιστορική στιγμή παρατήρησης το 1834, και το αντικείμενο η κοινωνική και οικονομική συμπεριφορά της ανερχόμενης αυτής αστικής οικογένειας - που είναι ενδεικτική μιας συγκεκριμένης κοινωνικής κατηγορίας. Μέσα από την ανάλυση των στοιχείων που παρέχει ο "οίκος Μαυροβουνιώτη" αναδύεται η σύνθετη συνύπαρξη της παράδοσης με τον αναπόφευκτο εκσυγχρονισμό τόσο στο χώρο της οικογένειας όσο και στην νεαρή κοινωνία της πρωτεύουσας.