Μορφολογία και ανάλυση της μουσικής : εισαγωγή - Θέμελης, Νίκος, 1947-2011 (University Studio Press, 1994)
Το βιβλίο αυτό προέκυψε από τις σημειώσεις μου, που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο μάθημα «Εισαγωγή στη Μορφολογία και Ανάλυση της Μουσικής». Σαν διδακτικό βιβλίο προορίζεται για το ίδιο μάθημα. Οι απαιτήσεις του μαθήματος αυτού, όσον αφορά την επιλογή και διάρθρωσή της ύλης, ήταν καθοριστικές στη διαμόρφωση του βιβλίου, που δεν στοχεύει σε μία εξαντλητική εξέταση όλων των ειδών μουσικής φόρμας, αλλά στο να προσφέρει ένα βασικό βοήθημα τόσο για την γνώση και κατανόηση των κυριοτέρων ειδών παραδοσιακής μουσικής φόρμας, μορφολογικά και ιστορικά, όσο και για τον τρόπο προσέγγισης μουσικών έργων με την ανάλυση.