Η ωραία Ελένη - Goudot, Marie (Μυθολογικά πρόσωπα, 2003)
Στον κόσμο ολόκληρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η ομορφιά της Ελένης παραμένει θρυλική. Το όνομά της σημαίνει «αυτή που σαγηνεύει» αλλά και «αυτή που σαγηνεύεται». Και τα δύο άλλωστε συνέβησαν όταν ο Πάρης, γιος του βασιλιά της Τροίας, έφτασε στη Σπάρτη ως απεσταλμένος, για να συναντήσει τους άρχοντες και να δώσει λύση στη διαμάχη μεταξύ των δύο πόλεων. Εκτός όμως από τους άρχοντες, ο Πάρης συναντά και την Ελένη. Τον σαγηνεύει. Τη σαγηνεύει. Η αρπαγή της θα προκαλέσει το δεκαετή Τρωικό πόλεμο, έναν από τους πιο αιματηρούς στην αρχαία ιστορία. Έφταιξε, όμως, πράγματι η Ελένη για όλες αυτές τις συμφορές που της έχουν αποδοθεί από την αρχαιότητα ώς σήμερα;