Όλου του κόσμου τα παιδιά - Δαμιανού-Παπαδοπούλου, Γιόλα (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή Περιστέρια, 2004)
Όλοι ξέρουμε πως η ζωή μοιάζει μ έναν απέραντο ανοιξιάτικο μπαξέ! Ο αέρας που φυσά κουβαλάει μαζί του κάτι μικρούτσικα σποράκια. 'Αλλα πέφτουν μέσα στο χαντάκι, άλλα στον γκρεμό κι άλλα στο παρτέρι ενός κήπου. Όλα τα σποράκια τα ζεσταίνει ο ήλιος που λάμπει πάνω από τον κόσμο και βλασταίνουν, μεγαλώνουν, βγάζουν φύλλα, και τα λουλούδια τους ομορφαίνουν την πλάση! Έτσι και τα παιδιά. Μερικά γεννιούνται πιο τυχερά από άλλα, σε πατρίδες που η ζωή κυλά δίχως προβλήματα. 'Αλλα τα ταλαιπωρεί η πείνα, οι πόλεμοι, και άλλα αναζητούν λίγη αγάπη. Είναι όμως όλα παιδιά του Θεού και ο ήλιος τούς χαμογελά και απλώνει στο διάβα τους χρυσό σεντόνι να ξαποστάσουν την καρδιά τους.