Δημόσιος δανεισμός και η εξέλιξη βασικών τραπεζικών μεγεθών : 1844-1869 : το εξωτερικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, 1844-1861, η εξέλιξη του δημόσιου δανεισμού και τς το 1864 = Public borrowing and development of some basic bank figures : the foreigh debt of the public sector of Greece, 1844-1861 : the development of pyblic borrowing and some bank time series, 1844-1869 : structure of depositw at the National Bank of Greece. Τραπεζικές χρονολογικές σειρές, 1844-1869 : η διάρθρωση των καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος = Basic bank figures : in 1864 - Πετράκης, Παναγιώτης Ε. (Επεξεργασμένα στοιχεία οικονομικής ιστορίας, 1994)
Στο δημοσίευμα αυτό, έκτο της σειράς "Επεξεργασμένα Στοιχεία Οικονομικής Ιστορίας", ο Παναγιώτης Πετράκης παρουσιάζει σε τρεις ενότητες ποσοτικά δεδομένα αναφερόμενα στο ελληνικό δημόσιο χρέος κατά τα έτη 1844-1861, στην εξέλιξη του δημόσιου δανεισμού (1844-1869) και στη διάρθρωση των καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα το 1864. Η τελευταία ενότητα συγκροτήθηκε με τη βοήθεια του συνεργάτη του Ιστορικού Αρχείου της Ε.Τ.Ε. Αλέξη Κράους. Τα στοιχεία, όσα συγκεντρώνονται εδώ, και οι αναλύσεις που τα συνοδεύουν έχουν προκύψει από μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Πετράκης στο πλαίσιο του Προγράμματος της Επιτροπής Ιστορίας της Ε.Τ.Ε. σχετική με τον εγχώριο τραπεζικό δανεισμό κατά τα έτη 1844-1869, η οποία είδε το φως στη σειρά "Μελέτες Οικονομικής Ιστορίας". Περισσότερο αφηγηματική από τις άλλες, η πρώτη ενότητα δεν αίρει τον ποσοτικό χαρακτήρα της σειράς στην οποία ανήκει, γιατί το ίδιο το υλικό που παρουσιάζει απαιτεί ένα εκτεταμένο σχόλιο. Στα κείμενά του ο συγγραφέας παρέχει όλες τις αναγκαίες διασαφήσεις για τα στοιχεία που επεξεργάζεται, ώστε να περιττεύει εδώ οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία: δε θα ήταν, ωστόσο, άκαιρο να υπομνηστεί ο κοινός τόπος ότι κάθε έρευνα αφήνει έξω από την τελική μορφή με την οποία φτάνει στη δημοσιότητα ένα αποδεικτικό υλικό ή κάποιες ερμηνευτικές προσεγγίσεις αυτοδύναμης αξίας και χρησιμοποιήσιμες σε ένα άλλο ερευνητικό σχέδιο· είναι η περίπτωση μεγάλου τμήματος της ύλης του τεύχους αυτού. Από την άποψη αυτή η σειρά "Επεξεργασμένα Στοιχεία Οικονομικής Ιστορίας" συμβάλλει σε ένα είδος εξοικονόμησης του ερευνητικού χρόνου και των ανθρώπινων δυνάμεων που καταβάλλονται στην τεκμηρίωση κάθε ιστοριογραφικής δοκιμής, ενώ παράλληλα επιτρέπει στη δοκιμή αυτή να ελαφρύνεται από την παράθεση ενός αποδεικτικού υλικού χρήσιμου, που μπορεί να παραμορφώσει την αρχιτεκτονική της. Η έρευνα του Παναγιώτη Πετράκη άφηνε έξω από την ιστοριογραφική της απόληξη μια πλούσια συγκομιδή, αυτή που προσφέρεται στο χρήστη του τεύχους.