Οι έλληνες στο σύστημα των εθνικών σχέσεων στην ΕΣΣΔ - Pogosova, Jouliana (Κυριακίδη Αφοι, 2002)
Στο βιβλίο εξετάζονται τόσο τα δημοσιευμένα έργα των ηγετών του επαναστατικού κινήματος, οπαδών μαρξισμού, αντιμαρξιστών, όσο και τα έγγραφα, τα οποία φυλάσσονται στα κρατικά και κεντρικά αρχεία και επιτρέπουν τις διευκρινήσεις και σε ότι αφορά στην εξέλιξη του επαναστατικού κινήματος του 19ου - 20ού αιώνα, και σχετικά με την επιρροή του στη διάρκεια της διαμόρφωσης και ανάπτυξης των εθνικών μειονοτήτων, τις οποίες παρασύρουν στον αγώνα για τον ανασχηματισμό της κοινωνίας, το ρόλο και τη θέση των εθνικών μειονοτήτων στις πορείες του ανασχηματισμού, οι οποίες υλοποιούνται στο κράτος, τις πιθανές και πραγματικές αντιθέσεις μεταξύ του συστήματος της διοίκησης του κράτους και των εθνικών μειονοτήτων, και επίσης τις κατασταλτικές ενέργειες από την πλευρά του κράτους σε σχέση με τις εθνικές μειονότητες και τους λαούς.