Ο ζητιάνος - Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α, 1989)
Αν, ένα σχεδόν αιώνα μετά το γράψιμο του "Ζητιάνου", οι συνθήκες στα χωριά μας δεν είναι πια εφιαλτικές και αυτό που ονομάζουμε επίπεδο ζωής είναι αισθητά ανεβασμένο - ο Τζιριτόκωστας δεν παύει, κάτω από άλλες μορφές, άλλα προσωπεία, άλλα επαγγέλματα, να είναι ένας χαρακτηριστικός τύπος της ελληνικής κοινωνίας, ο αιωνίως "έξυπνος" και καταφερτζής ρωμιός ο αμείλικτος στους αδύναμους και ο γλοιώδης στους ισχυρούς, ο αδίστακτος εκμεταλλευτής κάθε ανθρώπινης δυστυχίας, το χυδαίο αρπακτικό των περιστάσεων.