Στίγμα στο πρόσωπο - Christie, Agatha, 1890-1976 (Βιβλιοθήκη αστυνομικής φιλολογίας, 1952)
Ένας άνθρωπος κακότροπος και αντιπαθής, με όλα τα σημάδια της ενοχής στο πρόσωπό του και με όλα τα στοιχεία εναντίον του, δεν αποτελεί βέβαια μεγάλο πρόβλημα για επτά άνδρες και πέντε γυναίκες που αποτελούν τους ενόρκους σε μία δίκη στο Όλντ Μπαίλεϋ. Έτσι η ετυμηγορία θα εκδοθεί ύστερα από μια σχετικά σύντομη διαδικασία και θα είναι ομόφωνη: Ένοχος! Η ποινή: Θάνατος! Τώρα ο Τζαίημς Μπέντλεϋ, περιμένει στο κελί του, την ημέρα που θα ανέβει τα λίγα, ξύλινα σκαλοπάτια και θα περάσει το λαιμό του στο βρόγχο. Όμως ο αστυνομικός διευθυντής Σπενς της Αστυνομίας του Κίλτεστερ, ο άνθρωπος που ανέλαβε την εξιχνίαση της δολοφονίας της κ. Μακ Γκίντυ, μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έκανε την παραδουλεύτρα σε διάφορα σπίτια, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος απ' την απόφαση του δικαστηρίου. Παρά τη συγκυρία των ενδείξεων και την κατηγορηματικότητα των στοιχείων, κατά βάθος πιστεύει πως ο άνθρωπος αυτός είναι αθώος. Έτσι δεν θα διστάσει, έστω και την τελευταία στιγμή, να καταφύγει στον Ηρακλή Πουαρό και να ζητήσει τη βοήθειά του. Πρόκειται για δικαστική πλάνη, θα ισχυριστεί. Δεν σκότωσε ο Μπέντλεϋ την Μακ Γκίντυ... Κι ο Ηρακλής Πουαρό, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ με το "αυγοειδές" κεφάλι, που έτυχε να είναι αυτό το βράδυ εξαιρετικά ευδιάθετος - μόλις πριν λίγη ώρα είχε απολαύσει ένα περίφημο πιάτο καλομαγειρεμένα σαλιγκάρια - δεν θα διστάσει να αναλάβει αυτήν την "προκαταβολικά" χαμένη υπόθεση που φαίνεται στεγανή και "κλειστή" από κάθε μεριά.