Η γυναίκα στο Ισλάμ, μύθος και πραγματικότητα - Στεφανίδης, Αθανάσιος Δ. (Τέρτιος, 1994)
Η θέση της γυναίκας στην τουρκική ισλαμική κοινωνία κατά τη σύγχρονη τουρκική βιβλιογραφία. Οι εξαγνισμένες γυναίκες του παραδείσου, εξαίρονται στη λαϊκή τουρκική παράδοση. Ο Μωάμεθ αναφέρει δεκαπέντε συμβάντα κατά την υποτιθέμενη «επίσκεψή» του στον παράδεισο. Ένα από αυτά σχετίζεται με τις «εξαγνισμένες γυναίκες» που συνάντησε εκεί. Όταν κάποτε βρέθηκε κοντά σ ένα ποτάμι του παραδείσου, είδε σκηνές που ήταν φτιαγμένες από μαργαριτάρια και υάκινθους και αποτελούσαν τόπο κατοικίας των νυμφών του παραδείσου. Το πρόσωπό τους άστραφτε σαν τον ήλιο και όλες μαζί τραγουδούσαν με απαλή και γλυκιά φωνή διάφορα τραγούδια εκφράζοντας την αιώνια χαρά και ευτυχία που ένιωθαν. Ο Μωάμεθ σκέφτηκε πως, αν αυτές κατέβαιναν στη γη, η θλίψη και ο θάνατος θα ήταν άγνωστες έννοιες.