Η κλοπή : μυθιστόρημα - Bellow, Saul, 1915-2005 (Καστανιώτης, 1990)
Ένα χαριτωμένο και ανθρώπινο μυθιστόρημα του Σάουλ Μπέλοου για την παθιασμένη Κλάρα Βέλντε και το κλεμμένο δαχτυλίδι της. Μια ευφυής ιστορία γεμάτη ένταση. Ξανθιά, με μεγάλο σκελετό, γοητευτική και πάντοτε καλοντυμένη, η Κλάρα Βέλντε είναι διευθυντικό στέλεχος σε μια εταιρεία που πατρονάρει θέματα γυναικείας μόδας. Από τη μια είναι μια αφελής επαρχιωτοπούλα και από την άλλη μια πολύπειρη Νεοϋορκέζα. Η Κλάρα ζει με τον τέταρτο σύζυγό της, τον Ουάιλντερ Βέλντε, που δοκιμάζει συνεχώς την υπομονή της. Εξακολουθεί ν' αγαπά το διάσημο και πανίσχυρο Ίθιελ «Τέντυ» Ρέγκλερ, προσωπικότητα της Ουάσινγκον, σύμβουλο προέδρων και πολιτικών προσώπων. Πριν από πολλά χρόνια ο Τέντυ Ρέγκλερ χάρισε στην Κλάρα ένα σμαραγδένιο δαχτυλίδι κι εκείνη το φύλαξε σαν σύμβολο του πάθους της γι' αυτόν. Το δαχτυλίδι χάνεται και ύστερα από πολλά χρόνια έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Εξαφανίζεται για μια δεύτερη φορά. Μέσα απ' τις προσπάθειές της να ξαναβρεί το πολύτιμο δαχτυλίδι, η Κλάρα αναδύεται σαν μια αληθινή ηρωίδα, σαν μια γυναίκα με τεράστιο εσωτερικό πλούτο, αποκαλύπτοντας κρυφές πτυχές σύνεσης κι ευαισθησίας. Η Κλοπή είναι μια έξυπνη και τρυφερή ιστορία και σ΄αυτό το μυθιστόρημα ο Μπέλοου εμφανίζεται ζωντανός και αιχμηρός όσο ποτέ άλλοτε.