Ποιήματα : Μη με ψάξεις - Περγαντάς, Γιάννης (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, 2004)
" -Είμαστε σκουληκάκια μικρά μικρά Ζορμπά, αποκρίθηκα, απάνω σ' ένα φυλλαράκι γιγάντιου δέντρου. Το φυλλαράκι αυτό είναι η Γη μας. Τ' άλλα φύλλα είναι τ' αστέρια που βλέπεις να κουνιούνται μέσα στη νύχτα... Μερικοί άνθρωποι, οι πιο ατρόμητοι, φτάνουν ως την άκρα του φύλλου. Από την άκρα αυτή σκύβουμε, με τα μάτια ανοιχτά, τα αυτιά ανοιχτά, κάτω στο χάος. Ανατριχιάζουμε... Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει... Σταμάτησα. Ήθελα να πω: "Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει η ποίηση", μα ο Ζορμπάς δε θα καταλάβαινε και σώπασα" Στους ανθρώπου αυτούς, τους πιο ατρόμητους, τους ανθρώπους που έφτασαν στην "άκρα του φύλλου", συγκαταλέγεται και ο συμπατριώτης μας Γιάννης Περγαντάς με τα ποιήματά του. Για να τιμήσει, λοιπόν, τον ποιητή και να κάνει ευρύτερα γνωστά τα δημιουργήματα του η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας πραγματοποιεί την παρούσα έκδοση των ποιημάτων του με τίτλο "Μη με ψάξεις".