Η φύση στη διαλεκτική φιλοσοφία - Μπιτσάκης, Ευτύχης Ι., 1927- (Ελληνικά Γράμματα, 2003)
Η φυσική φιλοσοφία του Αριστοτέλη -- Χέγκελ -- Καρλ Μαρξ -- Ένγκελς -- Λένιν -- Πωλ Λανζεβέν Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται ορισμένες κρίσιμες στιγμές μιας αντίληψης που εξελίσσεται μέσα στο χρόνο. Στόχος είναι η μελέτη ενός προβλήματος τόσο αρχαίου όσο και η φιλοσοφία, και τόσο επίκαιρου όσο τα πιο πρόσφατα δεδομένα των φυσικών επιστημών. Στην αφετηρία, οι προσωκρατικοί: οι μεγάλοι στοχαστές, οι οποίοι, στην αυγή της ιστορίας, διατύπωσαν τα θεμελιώδη ερωτήματα της φιλοσοφίας. Κατόπιν, η φυσική φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Με ένα άλμα φθάνουμε στη νεότερη διαλεκτική, στον Χέγκελ. Στη συνέχεια αναλύονται οι απόπειρες για συγκρότηση μιας διαλεκτικής της Φύσης από τον Μαρξ και τον Λένιν, και κυρίως από τον Ένγκελς. Ένα κεφάλαιο, επίσης, αφιερώνεται στο έργο του Πωλ Λανζεβέν. [...]